Een van de voordelen van WordPress is dat je op een eenvoudige manier je website kan uitbreiden en veranderen met Themes (templates) en Plugin’s. Verder kun je natuurlijk in je template code aanpassen en toevoegen. Dit geeft je een enorme flexibiliteit en kun je op een eenvoudige manier je WordPress website veranderen.
Een veel gestelde vraag is waar je deze extra PHP of WordPress code het beste kunt toevoegen.
Er zijn in grote lijnen drie manieren om extra code toe te voegen aan een WordPress website, elk met zijn voor en nadelen.
1. Invoegen in functions.php
De meeste WordPress templates hebben een file functions.php, deze zit in de theme folder. Dit is een file met PHP en WordPress code dat altijd wordt geladen. Bestaat deze file niet kun je deze maken, je code toevoegen en deze zal worden geladen. Bestaat deze wel dan kan je in deze file je extra code (vaak onderaan) toevoegen.
Hoewel deze methode vaak om internet wordt beschreven lekker snel en eenvoudig uit te voeren is heeft het niet de voorkeur. Er zitten namelijk 2 belangrijke nadelen aan.
- Een klein typefoutje (b.v. puntkomma vergeten) kan resulteren dat je hele website niet meer werkt.
- Bij een Theme Upgrade zal jouw toegevoegde code verloren gaan
Naast deze niet aanbevolen methode is er veiligere manier, die je extra code gescheiden houdt van je Themplate.
2. Gebruik een file in de mu-plugins folder
Een relatief onbekende methode is het aanmaken van zowel een mu-plugins folder (op het zelfde niveau al je plugins folder) met daarin een php file. In de deze file kun je code zetten en zal vervolgens elke keer worden geladen. Het voordeel is nu dat deze code gescheiden is van je Theme/Themplate en je Plugin’s.
Het nadeel is wel dat deze altijd wordt uitgevoerd en kan bij een klein foutje je site verstoren. Gebruikers kunnen vaniut WordPress admin deze niet uitzetten, dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.
3. Maak zelf een WordPress Plugin
De derde en laatste methode is het zelf maken van een WordPress Plugin waarin de code wordt uitgevoerd. de plugin is dan ook via de admin van WordPress zichtbaar en kan, indien nodig, uitgeschakeld worden. Als er fouten in de code staan zal de plugin zichzelf uitschakelen. Ook kan er via de admin eenvoudig code worden toegevoegd of aangepast.
Zelf een WordPress Plugin maken is niet voor iedereen even makkelijk maar ook weer niet zo moeilijk om het niet een keer te proberen.
Conclusie
Er zijn vele manieren om extra code toe te voegen aan je WordPress Website en daarmee extra functionaliteit toe te voegen. De drie hierboven beschreven manieren hebben alle hun voor en nadelen en het ligt er maar net aan hoe de situatie is en welke jij kan en wilt gaan toepassen.